Przepis na chleb bez drożdży
Drożdże to podstawowy składnik pieczywa, wykorzystywany jest również w większości chlebów na zakwasie. Z przyczyn zdrowotnych niektóre osoby muszą jednak z nich zrezygnować. A ponieważ przygotowanie chleba wyłącznie na zakwasie jest procesem długotrwałym i pracochłonnym, rozwiązaniem w takiej sytuacji może być przygotowanie bochenka chleba na proszku do pieczenia.
Przepis pochodzi z książki Sarah Rainey „Trzyskładnikowe wypieki” (Insignis) pełnej pomysłów na proste i szybkie dania z udziałem trzech produktów spożywczych.
Irlandzki chlebek z maślanką
Składniki:
- 450 g mąki samorosnącej (czyli 435 g mąki pszennej z dodatkiem 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej),
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 300 ml maślanki lub 285 ml mleka ubitego z łyżką soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki samorosnącej z dodatkiem 2 łyżeczek sody dodaj maślankę i delikatnie wymieszaj, by nie tracić powstających w cieście pęcherzyków powietrza.
- Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i delikatnie uformuj bochenek o wysokości ok. 5 cm.
- Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, zrób na wierzchu duże nacięcie w kształcie krzyża na głębokość ok. 0,5 cm i wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni Celsjusza lub 220 stopni z termoobiegiem.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni Celsjusza (lub 170 stopni z termoobiegiem) i piecz jeszcze 20 min, aż drewniany patyczek wbity w środek chleba będzie suchy. Powrót do strony głównej