Jak zrobić chleb

Przepis na chleb bez drożdży

Drożdże to podstawowy składnik pieczywa, wykorzystywany jest również w większości chlebów na zakwasie. Z przyczyn zdrowotnych niektóre osoby muszą jednak z nich zrezygnować. A ponieważ przygotowanie chleba wyłącznie na zakwasie jest procesem długotrwałym i pracochłonnym, rozwiązaniem w takiej sytuacji może być przygotowanie bochenka chleba na proszku do pieczenia.

Przepis pochodzi z książki Sarah Rainey „Trzyskładnikowe wypieki” (Insignis) pełnej pomysłów na proste i szybkie dania z udziałem trzech produktów spożywczych.

Irlandzki chlebek z maślanką
Składniki:

  • 450 g mąki samorosnącej (czyli 435 g mąki pszennej z dodatkiem 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 300 ml maślanki lub 285 ml mleka ubitego z łyżką soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki samorosnącej z dodatkiem 2 łyżeczek sody dodaj maślankę i delikatnie wymieszaj, by nie tracić powstających w cieście pęcherzyków powietrza.
  2. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i delikatnie uformuj bochenek o wysokości ok. 5 cm.
  3. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, zrób na wierzchu duże nacięcie w kształcie krzyża na głębokość ok. 0,5 cm i wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni Celsjusza lub 220 stopni z termoobiegiem.
  4. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni Celsjusza (lub 170 stopni z termoobiegiem) i piecz jeszcze 20 min, aż drewniany patyczek wbity w środek chleba będzie suchy.               Powrót do strony głównej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *